Het Coronajaar op de vastgoedmarkt doorlicht:

28 december 2020

VASTGOED, MEER DAN OOIT EEN BAKEN VAN ZEKERHEID!

Het nieuwe jaar begon alvast beloftevol met nauwelijks een daling van het aantal transacties in vergelijking met 2019, het drukste vastgoedjaar ooit! De prijzen van appartementen & woningen stegen gemiddeld met respectievelijk 5,6% en 1,5% ten opzichte van de gemiddelde prijzen het voorbijgaande jaar.

Toen kwam plots corona de kop op steken en bracht een volledige lockdown op 17 maart de vastgoedmarkt volledig tot stilstand. De twee maanden van isolement gaven de kandidaat – kopers voldoende tijd om hun huiswerk te maken. Het deed hen ook veeleisender worden waarbij binnen - & buitenruimte aan belang wonnen. Het gevolg was bij een heropening van de markt op 11 mei een ware rush waarbij vooral woningen met extra ruimte (tuin/terras) uitgevochten werden. Dit leidde tot een nieuw fenomeen die meer & meer ingeburgerd werd; bieden onder gesloten omslag, maar ook onlinebiedingen met vaak prijzen boven de vraagprijs.

Deze inhaalbeweging resulteerde tot een tekort aan vastgoed te koop in de prijsklasse 200.000 à 400.000 euro! Er tekende zich ook een ander beeld af waarbij kustvastgoed terug herontdekt én gegeerd werd. Zeker inzake vakantieverhuur, die de beste cijfers sinds de voorbije 20 jaar kon voorleggen. Er even tussen uit en toch dicht bij huis, niettegenstaande dat de markt op buitenlands vastgoed (bijvb. Spanje) zich onmiddellijk hersteld heeft. De Belg slaapt immers beter bij de rustige zekerheid dat vastgoed uitstraalt, dan te speculeren op de rollercoaster van de beurzen én het spaarboekje levert al helemaal niks op.

We merken dat nieuwbouwappartementen erg in trek zijn geworden omwille van de steeds strengere duurzaamheidsnormen, terwijl oudere nog te renoveren panden af te rekenen krijgen met een waardedaling. Het belang van de energiezuinigheid van panden neemt verder aan belang toe.

Eind oktober kregen we de 2de golf met een semi – lockdown als gevolg. De vastgoedmarkt werd terug aan de ketting gelegd door het feit dat de makelaar geen fysieke plaatsbezoeken meer mocht uitoefenen. Pas op 17 november kwam er een verduidelijking in de wetgeving én mocht de immo - sector, onder strenge veiligheidsmaatregelen de werkzaamheden beperkt verderzetten, gelukkig zonder gevolg op de verkoopmarkt.

Hoe 2020 qua cijfers precies de geschiedenisboeken zal ingaan is nog afwachten, maar de experts gaan uit van prijsstijgingen in de orde van 3 procent. Dat is beduidend meer dan de inflatie (+ 0,8 procent) en zelfs nog iets hoger dan in de rondvraag in februari, net voor corona. Sowieso zal het voorbije jaar op alle gebied een onvergetelijk jaar worden.