Bouwen of verbouwen in post woonbonustijden.

22 april 2020

De verdere verlaging van de registratierechten kwam er als compensatie door de Vlaamse overheid voor het afschaffen van de woonbonus eind vorig jaar.

Wat velen niet weten is dat je ook aanvullend recht kan hebben op een rechtenvermindering. Stel, je hebt je eerste woning aangekocht voor minder dan 200.000 euro. Je valt qua registratiebelasting binnen het tarief van 6%, bijkomend kan je genieten van een vermindering van 5.600 euro. Is je woning gelegen op het grondgebied van een kernstand (bv. in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende of Roeselare) , dan wordt het plafond qua waarde opgetrokken tot 220.000 euro. Is je aankoop een energievriendelijke woning, dan val je onder het verminderd tarief van 5% én heb je bijkomend recht op een vermindering van 4.800 euro.

Er wordt vaak ook gesproken over de federale woonbonus. Dit is een belastingvoordeel voor wie investeert in een tweede woning. Je betaalt hierbij het standaard tarief van 10% registratierechten. Heb je hiervoor een krediet aangegaan, dan heb je recht op een jaarlijkse belastingsvermindering van € 705 gedurende de looptijd van je lening.

Je merkt op, investeren in vastgoed; is het nu in nieuwbouw of als renovatie blijft op fiscaal gebied een verstandige keuze! Het is en blijft een kwestie om je goed te informeren én daar helpt een vastgoedadviseur als Huys Médard je graag bij!