Bouwen of verbouwen, that's the question!

3 april 2020

Nadat eind vorig jaar de Vlaamse overheid besliste om de woonbonus af te schaffen, hebben zij er meteen ook iets tegenover geplaatst; de verdere verlaging van de registratierechten.

Bij de aankoop van de enige gezinswoning is sinds 1 januari een verminderd tarief van 6% van kracht. Als je bovendien kiest voor een energievriendelijke renovatie komt het tarief op 5%!

Wie investeert in een beschermd monument dat wordt geklasseerd als gezinswoning ziet het tarief zakken naar 1% en wie een woning koopt voor sociale verhuur kan rekenen op 7%.

Vanaf 1 juni worden de bewoningsvoorwaarden ook versoepeld! Om de eigenaar meer ademruimte te geven tijdens de verbouwingen, wordt de inschrijvingstermijn in het bevolkingsregister, op het adres van de aangekochte woning, verlengd van 2 naar 3 jaar na de datum van de notariële aankoopakte.

De evolutie is niet te stoppen, want vanaf 2021 wordt voor sloop & heropbouw het tarief tevens naar 5% gebracht, eveneens voor gedeeltelijke wederopbouw. De fiscale wetgeving verandert zo snel dat je hiervoor best informeert bij een vastgoedmakelaar.