Het Vlaamse Klimaatplan én de impact op vastgoed!

30 december 2021

VERDERE INZET OP RENOVATIE:

De belangrijkste blikvanger is ongetwijfeld het feit dat renovatie niet meer zo vrijblijvend is als voorheen. Wie een woning koopt met label E of slechter moet renoveren tot minstens een D – label (400 kWh/m²/jaar). De termijn waarin de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden zal later nog bepaald worden.

In de niet – residentiële sector zoals kantoorgebouwen & winkels wordt de grens op C – label gelegd. Bij een woning (residentiële sector) wordt de renovatieplicht gekoppeld aan een ondersteuningsmechanisme via een renteloos renovatiekrediet. Wie ambitieuzer is, zal beloond worden met een renovatielening aan een negatieve rentevoet.

Ook de kwaliteitsnormen voor energie worden verder aangescherpt. Er wordt een ‘energienorm’ ingevoerd die zich vooral op de huurmarkt zal laten voelen. Vanaf 2025 zal een huurwoning een minimale energetische standaard moeten behalen: minstens label F (max. 600 kWh/m²/jaar) voor open en halfopen bebouwingen en minstens label E voor appartementen.

Belangrijk voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2023 is de verplichting voor de plaatsing van hybride warmtepompen. Vanaf 1 januari 2026 mogen er geen nieuwe gasaansluitingen meer bij nieuwbouw aangesloten worden. De premie voor de plaatsing wordt verhoogd van 800 naar 1.500 euro voor hybride modellen en van 1.500 naar 2.250 euro voor volwaardige warmtepompen.

Het wordt uitkijken hoe alles in wetteksten zal gegoten worden, maar dat het realiteit wordt, dat is zeker! Onze raad: bij toekomstige plannen, laat je adviseren. Contacteer ons bij vragen.