Komt er een kentering in de vastgoedprijzen?

7 januari 2021

VASTGOED IN 2021

De forse inhaalbeweging na de 1ste lockdown van maart stopte in oktober. Eind oktober gingen we in een semi – lockdown en in december stonden we volgens de experten aan de vooravond van een 3de golf. De prognoses voor 2021 worden dan ook heel voorzichtig opgesteld.

De vastgoedkoper, als investering of voor eigen gebruik, staat alvast voor twee uitdagingen het komende jaar: de hoge vastgoedprijzen en de nieuwe post-corona vastgoedspelregels.

De bevolkingsgroei creëert elk jaar een nood aan ongeveer 30.000 extra woningen, maar ook factoren als de verstedelijking of de veranderende gezinssamenstellingen zorgen ervoor dat er meer appartementen nodig zijn. Dit tekent zich af in de verdere appartementisering in Vlaanderen waarbij 80% van de bijkomende woningen, appartementen zijn. Een andere trend, zeker bij nieuwbouw, is de kleinere oppervlakte met meer bouwlagen. Er wordt alvast efficiënter omgesprongen met de inrichting zodat de ruimte niet benauwd aanvoelt, zeker nu extra ruimte door corona belangrijker werd.

Het verwerven van een woning zal steeds uitdagender worden. De banken zijn strenger voor het verhogen van leningen. Zelfs met de financiële steun van (groot)ouders wordt het moeilijker. De coronacrisis treft het economisch weefsel diep waardoor we een verschuiving van een koopmarkt naar een huurmarkt verwachten.

De gehoopte prijsdalingen kwamen er dit jaar niet omdat de overheid de coronafactuur betaalde, maar dat kan ze niet blijven doen. Bij KBC voorspelt men in 2021 een daling van de prijzen tot 3% vanwege de verwachtte impact op de inkomens. Van een vastgoedcrash zal er geen sprake zijn en vanaf 2022 verwacht KBC dat de vastgoedprijzen langzaam terug zullen stijgen.

Zien we de markt somber in? Absoluut niet, want zolang er geen sprake is van een stijgende rente, blijft vastgoed een interessante belegging. Bovendien geniet je van 6% BTW voor de sloop en heropbouw waardoor renovatieprojecten nog interessanter worden!

Vol verwachting en optimistisch kijken wij bij Huys Médard naar een nieuw “uitdagend” vastgoedjaar.

Gilles en Bart