Huys Médard in HLN: "Op huizenjacht in... Koksijde"

Artikel "Het Laatste Nieuws" (HLN) - 02.01.2021

De kust geeft steeds weer dat vakantiegevoel. De gezonde zeelucht, maar ook de uitgestrekte duinen en de vele natuurreservaten maken Koksijde zeer geliefd. “Deze gemeente heeft de hartelijkheid van een dorp met de faciliteiten van een stad. Er wonen is heel speciaal”, weet Gilles Veranneman (33) die sinds 2020 immokantoor Huys Médard runt met Bart Bostoen (35).

Koksijde is centraal gelegen in de Westkust. De Panne, Nieuwpoort en Veurne liggen op fietsafstand. De kustgemeente zet trouwens sterk in op zachte recreatie met talrijke mooie fietsverbindingen. Het is niet alleen prettig wonen in die regio, er is ook voldoende werkgelegenheid. De streek is bovendien van fileleed gespaard, een uitzondering niet te na gesproken op een drukke zomerdag.

Voor gezinnen

De kustgemeente is een gedroomde plek voor jong en oud. “Oostduinkerke is heel kindvriendelijk en een echte familiebadplaats”, omschrijft Gilles. “Het openluchtzwembad op het strand is uniek aan onze kust. Vooral qua sportfaciliteiten scoort de gemeente goed. Ik denk dan aan surfen, golfen, hockey of gewoon fietsen met het hele gezin. Er zijn voldoende scholen en opvangmogelijkheden. De kunstacademie, bibliotheek en bioscoop maken het helemaal af.”

Voor senioren

Koksijde is eveneens in trek bij gepensioneerden. “Wie hier ooit op vakantie kwam, droomt ervan om er zijn tweede jeugd te beleven”, lacht Gilles. “Koksijde en Oostduinkerke kennen een heel ruim cultureel aanbod en hebben een gevarieerd verenigingsleven dat afgestemd is op oudere inwoners. De mooie fietspaden, de vele koffiehuizen en de gezonde lucht laten je hier honderd jaar worden. Wie er woont is gezegend.”

De prijs

In de dorpskern betaal je voor een woning gemiddeld 250.000 tot 450.000 euro. Een rijwoning of een alleenstaand huis is een groot verschil. Hoe meer je de zeelucht voelt, hoe duurder. Ook in de duinen betaal je snel tussen de 400.000 en 800.000 euro voor een woning of appartement. Inwoners van Koksijde betalen geen aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting.

Hier wil iedereen wonen...

Zowel in Koksijde, Oostduinkerke als in Sint-Idesbald zijn de wijken met villa’s dicht bij de zee het populairste. Onder de 450.000 euro vind je in die buurt weinig gezien de ligging vlak bij de zee, de duinen, natuurgebied en de winkels.

Maar dit is een interessant alternatief...

Een alternatief zijn woningen in het dorp, maar dat zijn meestal beperktere huizen in een rij of halfopen. De prijs hiervoor varieert tussen de 200.000 en 400.000 euro. In Koksijde is ook een proefproject gestart waar je goedkoper kan wonen omdat de grond in erfpacht wordt gegeven.

Bron: HLN - © Gudrun Steen - 02-01-21

Foto: © Benny Proot

Link: https://bit.ly/3s2xY9x