6 TIPS BIJ HET VERHUREN VAN EEN WONING!

#1 Vakkennis is een must

Naast de huurwetgeving, dien je ook de algemene, praktische kant van het verhaal goed onder de knie te hebben. We informeren je hierover graag vrijblijvend.

#2 Een conformiteitsattest voor de zekerheid

De kwaliteitsnormen worden bepaald door de Vlaamse Wooncode. Twijfelt de huurder of de huurwoning wel aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen voldoet, dan kan hij bij jou als verhuurder een conformiteitsattestopvragen. In dit attest – aan te vragen bij de gemeente na een positief onderzoeksresultaat - wordt aangetoond dat de woning volledig in orde is. Zo moeten o.a. rookmelders op elke verdieping van het pand aanwezig zijn om dit certificaat te kunnen verkrijgen.

#3 De energiescore aantonen

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een verplicht document. Dit certificaat toont de energiezuinigheid van de woning aan. Naast een goede dakisolatie, is een dubbele beglazingsinds 2020 verplicht voor wie zijn/haar woning wil verhuren. Wist je dat je bij een tekoopstelling ook verplicht bent om deze energiescore mee te geven in de advertentie?

#5 Het huurcontract opstellen

Dit huurcontract moet de huurprijs, maar ook de huurtermijnbevatten én bij de ondertekening moet er tegelijk een huurwaarborgbetaald worden. Win het advies in van een expert bij de rendementsberekening, de prijszetting en/of het opstellen van het huurcontract.

#6 Registreer het huurcontract

Tot slot dient het huurcontract via het plaatselijk registratiekantoor (‘Rechtszekerheid’) of online via “MyRent” geregistreerd te worden. Maak altijd een gedetailleerde plaatsbeschrijving op.

Tip van de makelaar: Als verhuurder ben je niet altijd zeker van een tijdige en correcte betaling. Het is daarom aangewezen om je aan te sluiten bij het huurgarantiefonds zodat je hiertegen beschermd bent. Het fonds garandeert een tegemoetkoming van een huur van maximaal drie maanden ofwel een bedrag van 2.776 euro.

Denk je erover je eigendom te verhuren, contacteer ons vandaag nog! We begeleiden je graag zowel voor, tijdens als na de verhuring. Maak kennis met een nieuwe wind in de vastgoedwereld aan de Westkust: Huys Médard, vastgoed in vertrouwen!