De energiefactuur oververhit!

ENERGIEZUINIGER

Heb je al eens gehoord van een energieaudit? Een handig instrument dat je helpt om je woning energiezuiniger te maken. Zo’n audit brengt de bestaande situatie in kaart en omvat een actieplan om de energieprestaties van je woning te verbeteren.

Een energiedeskundige beoordeelt de kwaliteit van de bouwschil en de verwarmings- en ventilatietechnieken. Na een bezoek ter plaatse wordt er een verslag opgesteld dat een beschrijving van de bestaande situatie én een actieplan omvat.

Elke energiedeskundige dient erkend te zijn door het gewest. De kostprijs van een energieaudit varieert tussen de 500 en 800 euro afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het gebouw. Vlaanderen betaalt 10% terug, met een maximum van 100 euro per woning.

Je kan jouw energiefactuur ook meteen verlagen door deze 8 praktische tips:

  1. Verlaag de thermostaat naar 19 à 20 °C, dit zorgt voor 7% minder energiekost!

  2. Kies voor een slimme thermostaat. Deze kun je op afstand regelen met een app op je smartphone. Neem dit in combinatie met slimme radiatorkranen, zo kan je de verwarming instellen op jouw leefstijl en gebruik van elke ruimte.
  3. Neem een douche in plaats van een bad; dit is niet alleen water, maar ook warmte besparend!
  4. Laat de lichten niet nodeloos branden. Kies voor lichtsensoren, eventueel met een bewegingsmelder; ook interessant voor buitenverlichting!
  5. Maak de achterkant van je koelkast en diepvries regelmatig stofvrij en zorg ervoor dat je hij goed gevuld is, dit leidt ook tot minder verbruik.
  6. Ga bij de aankoop van een nieuwe computer resoluut voor een laptop, een desktop verbruikt veel meer energie. Een gemiddelde desktop computer met LCD monitor verbruikt jaarlijks ongeveer 230 kWh, laptops zijn de helft zuiniger.
  7. Ga resoluut voor huishoudtoestellen met een A – label!
  8. Gloeilampen ruilen we in voor LED lampen!

Met deze kleine inspanningen kan je al een wereld van verschil maken!

Wens je een energieaudit aan te vragen? Neem contact op met jouw energiehuis in de regio (energiehuis@dvvwesthoek.be) of kijk op www.energiesparen.be waar je een overzicht krijgt rond alles over bouwen & verbouwen met energiebesparende maatregelen én de daarbij horende premies. “Hulp nodig bij de aanvraag van een energieaudit, kom bij ons langs, we helpen je graag verder!”

Bron: redactie LIVIOS + ZIMMO