Een handelspand als belegging, een slimme investering?

Handelspanden als opbrengsteigendommen:

We kennen ze in elk straatbeeld; handelspanden die al lange tijd te koop staan… Net daarom lijkt commercieel vastgoed niet de meest aantrekkelijke belegging in vergelijking met studentenkamers of vakantiewoningen.

Nochtans een verkeerd beeld, want het is dé manier waarop je het aanpakt! Investeer in goed gelegen handelspanden, knap deze op én zet ze terug in de markt via verhuring. De aankoopprijzen liggen vaak lager dan die van huizen, laat staan die van appartementen; zeker in moeilijke tijden. Bovendien zorgt de druk van lokale overheden; die extra hard belasten bij langdurige leegstand; op lagere verkoopprijzen.

Informeer of er geen (lokale) subsidiemogelijkheden zijn in de vorm van een renovatiepremie! Erna zou je kunnen verhuren. Voor vele startende ondernemers is dit de meest betaalbare manier om een eigen zaak uit de grond te stampen.

Het grootste voordeel aan het verhuren van een handelspand is het hoge rendement. Dat bedraagt vaak rond de 5% terwijl dat bij een particuliere woning rond de 3% ligt. Daarnaast bedraagt de minimale huurtermijn 9 jaar in tegenstelling tot 3 jaar bij een appartement of huis. De uitbater van een handelszaak verhuist immers niet snel.

Staar je m.a.w. niet blind door een handelspand snel te koop te stellen, maar denk op lange termijn; genereer liever een maandelijkse ‘kleinere’ huursom met een gebruiksgenot dan voor een moeizame verkoop te gaan waarbij het pand lang dreigt leeg te staan.