EENMAAL, ANDERMAAL,... VERKOCHT!

Bieden op vastgoed volgens de regels van de kunst:

Een openbare verkoop in een parochiezaaltje of plaatselijke HORECA zaak, de hamer in aanslag: eenmaal, andermaal… VERKOCHT! Het bod is bindend tot en met tien werkdagen na de sluiting van de biedperiode en de hoogste bieder krijgt het toegewezen. Spannend allemaal! Maar wist je ook dat de meeste openbare verkopen nu via Biddit.be gebeuren, het vastgoedplatform van notarisfederatie Fednot?

Werd jouw bod afgeklopt (én niet geweigerd; want met het opgeven van een reden, uitgezonderd op basis van identiteit, kan het wel), dan moet je vrij snel met de centen over de brug komen. Concreet; binnen de vijf werkdagen van de notariële akte moeten alle kosten betaald worden; aktekosten, registratierechten én erelonen. En binnen de zes weken dien je de uiteindelijke aankoopsom te betalen.

Bij een verkoop onder gesloten omslag bepaalt de eigenaar welke bieder het haalt én dit hoeft niet eens de hoogstbiedende te zijn! En dat van die gesloten omslag mag je letterlijk nemen, want je schrijft op een blaadje hoeveel je biedt voor de woning en stopt dat in een enveloppe. Deze wordt dicht gekleefd en op een afgesproken tijdstip aan de makelaar afgegeven.

Tip: Bepaal jouw bod door eigendommen in de buurt te vergelijken. Klopt het financiële plaatje? Laat desnoods een opschortende voorwaarde noteren (bijvb. inzake het al of niet verkrijgen van een hypothecaire lening).

Een vastgoedmakelaar kan helpen om jouw bod te bepalen, aarzel niet om advies te vragen!