Het bepalen van een juiste huurprijs!

HUURSCHATTING:

Huurprijzen zijn niet vastgelegd in ons land, dit betekent dat je vrij en in onderling overleg een maandelijkse huurprijs voor je woning kan opmaken. Je dient je wel aan enkele wettelijke bepalingen te houden. Zo moet een huurcontract de exacte prijs vermelden en moet de huurprijs ook duidelijk geafficheerd te worden bij de te huurstelling, onder welke vorm van reclamevorming dan ook.

De huurprijs is afhankelijk van allerlei aspecten, zoals o.a. de ligging van de woning, de oppervlakte, het aantal slaapkamers, de afwerking, het comfort en de gebruikte materialen. Ook de energiezuinigheid (EPC score) van de woning, is bepalend voor de huurprijs.

Is er een tuin, terras, parkeerplaats of garage dan neemt de huurprijs toe. Ook de faciliteiten spelen een rol, denk hierbij aan een appartement op de zesde verdieping zonder lift.

Het is duidelijk dat de huurprijs de som is van verschillende criteria.
Bekijk de marktsituatie in je regio, neem een kijkje op een vastgoedsite en maak een vergelijking.

Je kan ook gebruik maken van “De Huurschatter”, een initiatief van de Vlaamse overheid. Deze tool biedt zowel huurders als verhuurders een houvast bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs.

Uiteraard kan je altijd bij een vastgoedmakelaar terecht! Die kent de regio als zijn broekzak én voert met de nodige precisie een huurschatting uit.

Bron: LIVIOS én “Ik ga Bouwen”