Hou je klaar, het asbestattest komt eraan...

HEB IK EEN ASBESTATTEST NODIG?

Tegen 2032 moet elke woning van voor bouwjaar 2001 over zo’n attest beschikken, of het nu te koop staat of niet.

De opmaak van een asbestattest gebeurt door een erkend asbestdeskundige. Op basis van genomen staaltjes die door een labo onderzocht worden, volgt een informatieattest. Hierdoor weet je wat er in de woning te vinden is. Als je gaat verbouwen en daarbij asbestproducten vrijkomen, ben je verplicht om dit te verwijderen.

Alle onderhandse verkoopovereenkomsten (compromis) ondertekend voor 23 november 2022 zijn vrijgesteld van een asbestattest.

Vanaf 23 november is het attest nodig bij de opmaak van een onderhandse verkoopovereenkomst (compromis), maar ook wanneer er onmiddellijk een notariële akte wordt verleden en er voordien geen onderhandse verkoopsovereenkomst (compromis) voor handen was.

Bij schenking van een woning is een asbestattest ook nodig, maar bij een erfenis niet. Het asbestattest is dus verplicht voor woningen in de breedste zin van het woord; appartementen en andere gebouwen zoals kantoorruimtes, overheidsgebouwen vallen hier ook onder.

Hou er rekening mee dat de asbestdeskundige tijd nodig heeft om alle verkregen gegevens te analyseren. Nadien volgt de inventarisatie én dient het attest bij OVAM opgevraagd te worden. Wacht dus niet te lang, zodat je op beide oren kan slapen en een zorgeloze verkoop tegemoet gaat!

Wil je graag meer informatie over de asbestverplichting, contacteer ons voor meer informatie.