Nieuwbouw blijft sterk in trek...

DE TROEVEN VAN NIEUWBOUW:

De cijfers liegen er niet om; nieuwbouwwoningen blijven populair! Het voorbije jaar werden er 53.829 bouwvergunningen uitgereikt voor nieuwbouw, waarvan procentueel 45% voor ééngezinswoningen én 55% binnen het appartementssegment. In vergelijking met 2019 is dit een kleine terugval van amper 4%, verwaarloosbaar in een volle gezondheidscrisis.

De reden dat nieuwbouw zo in trek blijft, heeft niet alleen met de bouwhonger van de modale Belg te maken. Het heeft ook te maken met het debat die in alle vurigheid woedt rond de betonstop/bouwshift in 2050. ‘Slapende’ bouwgronden worden volop geactiveerd, mede gestimuleerd door een steeds toenemende belastingdruk.

Voor wie nog twijfelt: de situatie voor wie wil bouwen is ronduit gunstig! Uit cijfers van de Immotheker bedraagt de vaste rente minder dan 1% voor een lening met een looptijd van 10 jaar en rond de 1,30% voor een looptijd van 20 jaar. Een schril contrast in vergelijking met nét voor de uitbraak van de financieel – economische crisis van 2008 waarbij de rente zelfs nog 5% voor een lening met een looptijd van meer dan tien jaar bedrog! Opgelet, de voorwaarden om een hypothecaire lening aan te gaan zijn wel strenger dan enkele jaren terug: je moet meer eigen inbreng voorzien.

Nieuwbouw is trouwens makkelijker financierbaar. De bouwprijzen zijn in 2020 met zo’n 3% gestegen. Dat is meer dan de inflatie die 1% bedroeg, maar in combinatie met de langere rentetarieven en het stijgende gezinsinkomen (met 0,7% in 2020 én verwachting van 1% dit jaar), is de financiering van nieuwbouw toegankelijker dan ooit voor een gemiddeld gezin.

Daarnaast is er sinds begin 2021 een voordelige regeling voor wie een oude woning sloopt en een nieuwbouwwoning in de plaats zet: “Het verlaagde BTW tarief van 6% voor sloop en heropbouw”. Dit geldt ook bij aankoop van een nieuwe woning die werd heropgebouwd na sloop. Hierdoor kan je overwegen om een bestaande woning aan te kopen waar er geen onaangesneden gronden meer zijn en er een nieuwe woning te bouwen.

Hou alvast de komende maanden onze website in de gaten voor de lancering van een nieuwbouwproject!

Bron: LIVIOS