Vergroening van de woningmarkt in hogere versnelling!

UPDATE RENOVATIEPREMIES IN EEN NOTENDOP:

Zonnepanelen:

De terugdraaiende teller behoort tot het verleden, want wie vanaf vandaag zonnepanelen installeert, zal automatisch de reële netvergoeding betalen op basis van de digitale elektriciteitsmeter. Is je woning vóór 2014 op het elektriciteitsnet aangesloten, dan krijg je een premie tot 1.500 euro, gespreid over vier jaar (niet bij nieuwbouw). Voor wie zonnepanelen heeft geplaatste met een analoge teller, verandert er niets. Maar na de laatste weken , na uitspraak door het Grondwettelijk Hof, is er heel wat te doen geweest én is gans de wetgeving op de helling komen te staan… De huidige Vlaamse regering heeft een nieuw voorstel klaar, maar moet nog verder afgetoetst worden. Informeer je dus goed bij je installateur of op de website van de VREG wat de actuele stand van zaken is in deze “explosieve” materie momenteel!

Thuisbatterij:

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen, denk zeker ook eens na over een thuisbatterij! Het teveel aan opgewerkte energie kan je op die manier opslaan voor later gebruik. Tot eind dit jaar krijg je hiervoor een premie die gaat om 250 euro per kilowattuur, met een maximum van 3.200 euro of 35% van de investering.

Renovatie:

Heb je een energieprestatiecertificaat van na 1 januari 2019 én heb je plannen om een energieverslindende woning te renoveren? Geniet van een EPC – labelpremie van 2.500 tot 6.000 euro! Koop, erf of krijg je via schenking een huis dat niet aan de energienormen voldoet, dan ben je overigens verplicht om de woonst binnen de vijf jaar te renoveren. Informeer of je in aanmerking komt voor een renteloos renovatiekrediet (tot 60.000 euro) bij je financiële instelling!

Sloop & heropbouw:

Goed nieuws voor wie een woning wil slopen én terug heropbouwen, want er is nu een gelijkstelling voor heel België waarbij het verlaagd BTW tarief van 6% geldt én niet enkel voor de 32 stedelijke gebieden waar deze maatregel al gelde. De Vlaamse sloop – en heropbouwpremie wordt tevens ook verhoogd van 7.500 naar 10.000 euro!

Benoveren:

De Vlaamse overheid wil beter renoveren verder aanmoedigen (= “benoveren”) waarbij een aantal basispremies voor energiebesparende renovaties flink worden opgetrokken! Dit gaat van hoogrendementsglas tot buitenmuurisolatie. Daarnaast heb je ook nog premies voor het isoleren van buitenmuren via de spouw of aan de binnenzijde.

Exclusief nachttarief:

De distributienettarieven voor wie verwarmt met accumulatoren die ’s nachts opladen op exclusief nachttarief stijgen. Dit tot aanzet om het verwarmingssysteem te veranderen of de woning beter te isoleren. Hiervoor worden een aantal premies verhoogd; die voor warmtepompen en warmtepompboilers met 20 procent, die voor het isoleren van daken, vloeren en muren en voor het plaatsen van hoogredementsglas zelfs met 50 procent!

BEN – woning:

Alle nieuwgebouwde woningen moeten voldoen aan de BEN – principes (Bijna Energie Neutraal), zodat ze zo weinig mogelijk energie verbruiken voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Die energie moet zoveel als mogelijk uit groene energie voortkomen.

Asbestverwijdering en isolatie:

De premie voor isolatiewerken werd ook voordeliger, gekoppeld aan die aan de asbestverwijdering van je dak of gevel. Hiermee wordt de drempel verlaagd voor gezinnen die hun dak willen na – isoleren, maar daarbij op een onderdak van asbest stuiten.

Blijvers en stijgers:

De dakisolatiepremie voor doe – het – zelvers is verdwenen, enkel indien je de werken door een aannemer laat uitvoeren, blijft die. Wil je een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler (of, als beschermde afnemer, een condensatieketel) plaatsen, dan kom je in aanmerking voor de energiepremie, maar de voorwaarden zijn wat aangescherpt. Aan de totaalrenovatiebonus en de burenpremie verandert er niets.

Wil je meer weten over alle energiepremies in 2021? Neem dan zeker een kijkje op de website van het Vlaams Energie Agentschap (VEA): www.energiesparen.be

Bronnen: LIVIOS & Het Nieuwsblad