2019 was het drukste jaar ooit op de vastgoedmarkt!
Dit is gebleken uit de Notarisbarometer die woensdag werd gepubliceerd door de Federatie van het Notariaat (Fednot). Zoals verwacht heeft het afschaffen van de woonbonus in Vlaanderen voor een piek in het aantal transacties geleid , al zou het aantal transacties wellicht ook zonder die maatregel enorm gestegen zijn.
Het aantal transacties in België is vorig jaar met 8.9% gestegen. Het gaat hier om het hoogste aantal transacties sinds het opstarten van de Notarisbarometer in 2007. Fednot gaat er ook van uit dat er nog nooit eerder zoveel vastgoedtransacties zijn geweest in Belgë.
In Vlaanderen was de stijging het sterkst: + 10.8%. Ook in Brusselse en het Waalse gewest werd een duidelijke toename opgetekend: +6.3% en +6%. De grote toename in transacties in Vlaanderen kan onder meer verklaard worden door de afschaffing van de woonbonus. Van oktober tot eind december was er een toename van 24.6% in de vastgoeddossiers ter vergelijking met dezelfde periode in 2019. In die periode werden 34% meer huizen en 10% meer appartementen verkocht.
Toch zou wellicht ook zonder die piek van de woonbonus sprake geweest zijn van recordcijfers. De woonbonuspiek heeft maar voor een beperkte periode kunnen spelen, slechts een tweetal maanden. Vooral de lage rentevoeten worden als een belangrijke oorzaak voor de nieuwe recordcijfers gezien.
Uit de Notarisbarometer blijkt ook dat de gemiddelde prijs van een woonhuis in België in 2019 met 4.2% gestegen is, tot 262.196 euro. Dat betekent dat kopers afgelopen jaar gemiddeld 11.000 euro meer moesten betalen. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 3.6% is. De prijsstijgingen waren in de meeste Vlaamse provincies minder hoog dan in 2018, behalve in Oost-Vlaanderen.
Voor een appartement betaal je in België gemiddeld 228.566 euro, wat een stijging is van 4% ten opzichte van 2018. In Vlaanderen steeg de prijs met 3.8% tot een gemiddelde van 232.630 euro.