Hoe succesvol investeren in vastgoed op de verhuurmarkt?

VASTGOED KOPEN OM TE VERHUREN:

Een eerste vraag die je je moet stellen; is beleggen in vastgoed iets voor mij? Dit hangt af van je persoonlijke situatie; want weet dat vastgoed een ‘actieve’ belegging is! Dit betekent wie verhuurder is ook inspanningen zal moeten doen om zijn eigendom up – to – date te houden. Je hebt dus tijd én (op het juiste moment) cash nodig om je rendement veilig te stellen.

De juiste keuze maken in een vastgoedbelegging is ook van cruciaal belang! Het juiste budget tegenover de juiste investering; het één moet in balans staan met het andere. Vergeet hierbij zeker niet je eigen vastgoed die je al bezit! Zorg ervoor dat de rentelast draaglijk blijft!

Rendement staat of valt bij de keuze van huurders; want veel kopers gebruiken immers de huuropbrengsten (gedeeltelijk) voor het terugbetalen van hun woonkrediet. ‘Goede’ huurders & stabiliteit zijn cruciaal!

Bij de aankoop van vastgoed geldt de regel van 3: ligging, ligging en nog eens ligging! Hou dit steeds in je achterhoofd vooraleer je tot aankoop overgaat! Doe het nodige veldwerk, hou de prijzen in de gaten, maar ook de leegstandsgraad, want er kunnen ten allen tijden verschuivingen op de verhuurmarkt plaatsvinden.

Niet alleen de ligging is van cruciaal belang, ook de regio, want overdaad schaadt! Precies vanwege de lage rente heeft er op sommige plaatsen een heuse wildgroei van vastgoedprojecten plaatsgevonden. Op een bepaald moment is de markt verzadigd, met oplopende leegstand tot gevolg. Dus prospecteer eerst & vooral goed de lokale markt waar je wil investeren om er zeker van te zijn dat je investering achteraf je geen extra kopzorgen op leveren.

Dé hamvraag die we vaak voorgeschoteld krijgen: ‘Ben ik te laat om nog vastgoed te kopen?’ De vraag van 1 miljoen waar niemand een antwoord op heeft, want het valt onmogelijk te bepalen wanneer de vastgoedmarkt een piek heeft bereikt. De rush op vastgoed is al een tijdje bezig, dat staat buiten kijf! Je bent dus zeker niet de eerste die op het idee komt om vastgoed te kopen uit gebrek aan alternatieven. Maar mogen we hier één regel in acht nemen: denk goed na over wat je precies koopt én beslis niet holderdebolder op het eerste wat op je pad komt!

Eénmaal het geschikte pand gevonden, met welk geld betaal ik? Betaal ik cash of ga ik toch (weer) voor een lening? Daar is de tip; koop altijd via een woonkrediet (zeker bij lage rente), ook al kan je het geld voor de aankoop cash op tafel leggen. Big Brother is watching you! Kortom, maak de fiscus niet nodeloos achterdochtig én zorg voor nodeloos vooronderzoek.

Een gouden raad: haal bij dit alles een professional in huis die voldoende ervaring in huis heeft om je in gans dit proces te begeleiden; van aankoopinvestering tot rendabele huuropbrengsten!