Nieuwe woonvormen anno 2021

VAN COHOUSING TOT KANGOEROEWONEN, VAN TINY HOUSES TOT WONINGDELEN:

Kangoeroe – en zorgwonen:

Eén van de bekendste woonvormen is ongetwijfeld kangoeroewonen waarbij je samen gaat wonen met je ouders, vrienden of zelfs onbekenden.

Een speciale vorm van kangoeroewonen is zorgwonen. Het komt er op neer dat je een ondergeschikte woonunit aan een bestaande woning toevoegt waar maximum twee hulpbehoevende personen inwonen.

Tiny houses:

Kleine woonoppervlakten zijn trendy. Je leeft er in alle wooncomfort op een beperkte oppervlakte van maximum 50 m², wat ideaal is voor één of twee personen én bovendien verklein je er zo je ecologische voetafdruk mee. Het grote voordeel is de lage bouwkost: voor slechts 30.000 euro heb je er al één!

Containerwonen:

Woonunits of containerwoningen zijn al tientallen jaren bekend als woonoplossing in moeilijke tijden. Je kan er tijdelijk wonen tijdens de bouw of renovatie van je huis of wanneer je woning onbewoonbaar is door een brand. Het is ook een goede oplossing om je huisvestingsproblemen in de toekomst op te vangen waarbij we denken aan sociale woningen of een starterswoning voor jonge koppels. Een container is supersnel opgebouwd, is energiezuinig én kan al vanaf 24.500 euro!

Woningdelen:

Woningdelen is een gemeenschappelijke woonvorm waarbij je samen met anderen een woning koopt. Dit is interessant, want zo kan je misschien een exclusieve eigendom aanschaffen wat anders niet mogelijk was, zoals een herenhuis dat je dan opdeelt in verschillende appartementen? Hier is het wel de bedoeling dat je met mede – bewoners de functionele ruimtes gemeenschappelijk neemt.

Cohousing:

Deze gemeenschappelijke woonvorm bestaat uit 8 tot 34 afzonderlijke huizen met elk een eigen tuintje, maar ook uit een centraal gebouw waar iedereen samen kan koken, eten of zich ontspannen. Je kan het wat vergelijken met een dorp van vroeger. In een cohousing – gemeenschap beslissen de bewoners allemaal samen over ieder project, m.a.w. komt er wel veel vergaderwerk bij te pas!

Flexwonen:

Ook wel meegroeiwonen genoemd is de woonvorm van de toekomst! Een flexwoning voldoet namelijk aan al je wensen in alle levensfasen. Je creëert een woning die met jou meegroeit én waar je levenslangs plezier van hebt. Zo kan zo’n woning ook beantwoorden aan je noden op je oude dag!

Hamsterhuren:

Dit is een huurvorm met een aankoopoptie waarbij je op voorhand niet alleen de maandelijkse huur, maar ook een uiteindelijke aankoopprijs afspreekt. Beslis je binnen de tien jaar om de woning te kopen? Dan betaal je de afgesproken aankoopprijs min de huur die je al betaalde. Je kan zo je toekomstige eigendom zelf al inrichten terwijl je nog spaart, zelfs al is de aankoopoptie niet verplicht!

Community Land Trusts (CLT):

Dit is een woonvorm gericht op mensen met een lager inkomen. Deze organisaties kopen bouwgronden en bouwen er huizen op. De bewoners kopen alleen het huis, maar niet de grond: die mogen ze gebruiken in ruil voor een kleine maandelijkse bijdrage. Een CLT combineert dus de voordelen van sociale huurwoningen met het bezit van een eigen huis. Bovendien steunt de gemeenschap de bewoners met de financiering en het onderhoud van het huis, maar de gemeenschap blijft voor altijd eigenaar van de gronden.

Deze woonvormen zullen we meer en meer zien in de toekomst. De overheid dient alleen nog wat sneller te schakelen in het bijsturen van hun wetgeving. Een eerste aanzet wordt alvast gegeven komende zomer waarbij het plaatsen van een zorgunit in de tuin via een eenvoudige melding bij de gemeente zal kunnen plaats vinden.

Informeer je eerst goed bij jouw stad of gemeente én bekijk ook alle juridische vragen die zich hier vaak komt bij stellen.

Bron: LIVIOS